Ghena blocurilor este acea zona utilizata in mod frecvent de zecile de locatari din incinta. Din pacate, de cele mai multe ori nu este utilizata in mod adecvat. Principalul scop al ghenelor este acela de a ne ajuta sa eliminam resturile menajere. Multe persoane insa arunca resturi menajere neambalate, materiale de constructie si alte deseuri care se pot depune in timp pe peretii tubulaturii ghenei.
Acest lucru nu duce doar la o potentiala infundarea a tubulaturii, in acelasi timp reziduurile acumulate pe peretii ghenei o pot transforma intr-un adevarat focar de infectii.
Curatarea ghenei este recomandata din urmatoarele motive:
- Grija pentru sanatatea dumneavoastra si a celor din jur: pe peretii ghenei se acumuleaza o sumedenie de bacterii care pot cauza boli in randul oamenilor (hepatita, boli diareice etc.). Cei mai vulnerabili in fata acestor bacterii fiind copiii si batranii.
- Scapa de mirosurile neplacute: resturile menajere care intra in putrefactie emana un miros insuportabil. Cu ajutorul operatiunii de curatare a ghenei se poate elimina aceasta problema.
- Cea mai mare problema a ghenelor sunt daunatorii: ghena este un mediu ideal pentru rozatoare si pentru insecte. Mediul este propice datorita abundentei de hrana pe care aceste daunatoare o gasesc in tubulatura ghenei (resturile de gunoi menajer). Aceste daunatoare pot mai apoi sa infesteze si spatiile locuite de oameni.
De regula, ghenele de gunoi sunt curatate cu ajutorul hidrosablarii. Hidrosablarea este un procedeu de spalare care utilizeaza un jet foarte puternic de apa pentru a elimina diverse depuneri.
Aparatele folosite pentru curatarea ghenei sunt speciale pentru curatarea zonelor greu accesibile, a tubulaturii ghenei.
Pasul 1 : se aplica o spuma activa cu ajutorul unui nebulizator, in interiorul tubulaturii de pe fiecare etaj. Aceasta spuma trebuie sa fie lasata sa actioneze in jur de 15 minute.
Pasul 2: hidrosablarea, adica spalarea cu apa si dezinfectarea peretilor tubulaturii ghenei cu jet de apa calda plus detergent.
Pasul 3: indepartarea depunerilor foarte greu de indepartat. Depunerile care sunt accesibile operatorului se vor inlatura cu spaclul sau cu racleta. Daca depunerile persista, se va repeta actiunea de aplicare a spumei si hidrosablare.
Pasul 4: curatarea zonei de lucru si evacuarea deseurilor rezultate in urma operatiunii de curatare a ghenei.
Beneficiile curatarii ghenelor de gunoi:
- Mirosurile neplacute sunt eliminate.
- Siguranta locatarilor din punct de vedere al sanatatii, previne infectiile provocate de bacterii si microbi.
- Exterminarea insectelor daunatoare si a rozatoarelor din tubulatura ghenei.
- Curatarea si igienizarea tubulaturii si a ghenei de pe fiecare etaj al cladirii.